waterpokken

Ziekteverschijnselen van waterpokken

De ziekteverschijnselen van waterpokken zijn bij jonge kinderen vooral de blaasjes die zich op het lichaam vormen.

Ziekteverschijnselen

De ziekteverschijnselen van waterpokken zijn bij jonge kinderen vooral de blaasjes die zich op het lichaam vormen. Ondanks het feit dat waterpokken een klassieke kinderziekte is, zijn ook volwassenen met een verlaagde weerstand vatbaar voor waterpokken; ook als ze een vaccinatie tegen waterpokken hebben gehad of de ziekte in hun kinderjaren al hebben gehad. Dit is bij volwassen meestal het geval na een chemokuur of bij een ziekte waarbij het lichaam en het immuun systeem wordt aangetast zoals reuma.

Het verloop van waterpokken

Het verloop van waterpokken is erg goed in kaart te brengen. Waterpokken heeft een incubatie periode van ongeveer twee tot drie weken. Dit is de periode die de ziekte nodig heeft nadat het iemand zijn lichaam is binnengekomen om zich te nesten en te ontwikkelen. Hoe het virus het lichaam binnenkomt is te lezen op de pagina ' Besmetting'.

Een kind wordt in de meeste gevallen eerst ziek; het kind begint koorts te krijgen, te hoesten en krijgt hoofdpijn net als een normale griep. Zoals eerder al vermeld is waterpokken echter daarna direct te herkennen aan de rode blaasjes. Eerst zullen dit alleen wat rode vlekjes zijn die vaak in het gezicht of de nek als eerste verschijnen, echter vormt zich hier binnen een dag al een blaasje op. Deze blaasjes verdwijnen eigenlijk altijd binnen zeven tot tien dagen, alleen is het belangrijk dat het kind deze blaasjes niet open krabt. De blaasjes veroorzaken namelijke erge jeuk, maar het vocht in de blaasjes is extra besmettelijk en de korstjes die komen door het openkrabben zijn vaak erg pijnlijk en hierdoor duurt het alleen maar langer voordat de ziekte verdwenen is. Ook kunnen er vele blijvende littekens ontstaan als de blaasjes opengekrabt worden.