Waterpokken

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een infectie ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (het zogeheten varicella zoster virus) en is zeer besmettelijk. Waterpokken, ook bekend als wijnpokken of windpokken, is een ziekte die gerelateerd is aan herpes en zelfs familie is van de herpes variant die wij kennen als een koorts lip.

Waterpokken

Waterpokken komt vooral bij voor bij jonge kinderen en is zeer herkenbaar aan ronde blaasjes op het lichaam. Deze blaasjes zijn gevuld met vocht en kunnen variŽren in grootte. Zo zijn er gevallen bekend van waterpokken die de grootte hadden van een ijshockey puck, maar meestal worden de blaasjes niet groter dan een euro muntstuk. Ook het aantal blaasjes wat iemand heeft kan erg verschillen, dit kunnen er vijf zijn maar ook meerdere honderden. Deze kunnen overal zitten, vaak zijn de waterpokken eerst zichtbaar in de nek en het gezicht en kunnen deze zich daarna verspreiden via de romp van het lichaam naar de benen en armen.

Waar en wanneer komen waterpokken voor?

Waterpokken komen overal voor in de wereld, maar in Nederland ziet men een piek in het aantal waterpokken gevallen aan het einde van de winter of vroeg in het voorjaar (Maart-April). Hoe erg iemand last heeft van waterpokken is heel erg persoonsgebonden, het kan zijn dat een kind er bijna geen last van heeft maar het kan ook zijn dat een kind helemaal onder de blaasjes van waterpokken zit. Dit heeft alles te doen met de vatbaarheid van het kind en de weerstand die een kind heeft.