waterpokken

Besmetting van waterpokken

Waterpokken is erg besmettelijk; vooral voor kinderen die nog niet eerder waterpokken hebben gehad of volwassenen met een verzwakt immuun systeem.

Besmetting

Belangrijk om te weten is dat waterpokken geen ernstige ziekte is en dat in Nederland bijna iedereen op vroegere leeftijd waterpokken gehad heeft. Daarom is het vaak ook niet nodig om het kind thuis te houden, omdat op een gegeven moment de andere kinderen in het dagverblijf of de klas het ook zullen krijgen. Dit is echter een keuze die een ouder niet alleen moet maken maar bespreekbaar moet maken met de dagverblijf leiding of de school.

Waterpokken heeft een incubatietijd van twee tot drie weken, echter is het kind al besmettelijk voordat er een rood vlekje of blaasje te zien is. Besmetting kan plaats vinden door zo ongeveer al het menselijk contact denkbaar; door het delen van een beker, door de lucht in te hoesten, door een zoen, doordat een kind loop neus heeft en dit met zijn hand afveegd en met die hand aan een ander kind zit enzovoorts. Daarom is het nogmaals goed te weten dat de ziekte niet ernstig is en het menselijk lichaam het zelf kan bestrijden. Dit betekent echter niet dat het kind niet langs de dokter moet gaan zodra er een ziekteverschijnselen optreden, aangezien er ook ernstige ziektes zijn die misschien lijken op waterpokken maar niet zo onschuldig zijn.